ВІЗИТ ПАПИ В УКРАЇНУ http://papalvisit.org.ua
 
Новини
Глава УГКЦ Любомир Кардинал Гузар провів прес-конференцію

Глава УГКЦ Любомир Кардинал Гузар провів прес-конференцію

Блаженніший Любомир Кардинал Гузар провів прес-конференцію для журналістів, акредитованих під час візиту Святішого Отця. Подякувавши напочатку представникам мас-медіа за висвітлення зустрічей Івана Павла ІІ на українській землі, Глава Української Греко-Католицької Церкви відповів на запитання присутніх.


26.06.2001 (19:20) // Religious Information Service of Ukraine
Глава УГКЦ Любомир Кардинал Гузар провів прес-конференцію

   Ключовими темами прес-конференції стали перебування Святішого Отця у Києві, можливість налагодження діалогу поміж Католицькою та Православними Церквами в Україні, оцінка заяв РПЦ та УПЦ МП про візит Івана Павла ІІ в Україну, створення у Львові Українського Католицького Університету, православно-католицькі конфлікти на Західній Україні. На ці та інші проблеми Баженніший Любомир Кардинал Гузар висловив власну точку зору.

  На його думку, візит до цього часу проходить більш, ніж успішно. Свідченням чого є реакція людей у Києві та Львові. Такої ж думки дотримується і Іван Павло ІІ. Якщо порівнювати відношення віруючих до візиту у цих двох містах, то в когось може виникнути враження, що кияни не зацікавились присутністю в їхньому місті Папи Римського. Звичайно, Львів є містом глибоко релігійним, містом католицьким. Проте кількість людей, які вітали Понтифіка на Хрещатику у понеділок, свідчить про те, що зацікавленість візитом у столиці України зростала кожного дня.

  Проблема католицько-православного діалогу залишається поки що складною, але не безнадійною. Владика Любомир Гузар вважає, що заяви православних лідерів РПЦ та УПЦ МП є емоційними і надмірно драматичними. Глава УГКЦ схильний їх розцінювати як певні сигнали з боку Православних Церков до початку діалогу. Святіший Отець своїми успішними поїздками до православних країн, останніми заявами в Україні ще раз ствердив, що він готовий до порозуміння та зближення. Нехай ніхто не лякається, мова не йде про об’єднання Православних Церков у Католицьку Церкву. Мова йде про налагодження нормальних взаємовідносин.

  Щоби закрити це питання, Блаженніший наголосив, що візит Глави Держави Ватикан не має на меті навернути віруючих до католицизму. Навпаки, Глава УГКЦ сподівається, що після візиту православні стануть більш … православними, тобто більш віруючими і самі зрозуміють, чого їм потрібно. Свідченням цього може стати достатньо велика кількість православних вірних, які були присутні на Літургіях у Києві. Сьогодні в Україні складається така ситуація, що об’єднання Східних Церков стає реальним. Проте в цьому питання Любомир Кардинал Гузар більше сподівається на Божу ласку, ніж на людські переговори. Адже об’єднання є поняттям значно складнішим, ніж проста домовленість.

  Ситуація, в якій живе і діє Українська Греко-Католицька Церква сьогодні не є простою. У суспільстві досі існує нерозуміння Унії 1596 року. Уніатство чомусь викликає у суспільстві негативні асоціації. Унія означає союз, єднання однієї Церкви з іншою. Рішення, яке у 1596 році приймали православні єпископи, не було з примусу. Навпаки, воно було продуманим і одностайним. Їх ніхто не змушував до такого кроку.

  У цьому контексті Глава УГКЦ висловив своє бачення проблеми “канонічної території”. На думку владики Любомира Гузара, сьогодні важко говорити про одностайне дотримання кимось зі сторін установлених правил. РПЦ та УПЦ МП трактують присутність Католицьких Церков в Україні як порушення права “канонічної території”. У той же час РПЦ має своїх представників на споконвічній території Римо-Католицької Церкви. На жаль, сьогодні поняття “канонічної території” перебуває швидше у політичній площині, аніж у богословській чи церковній.

  Саме в розрізі політики багато православних речників трактують нібито релігійні конфлікти на Західній Україні. Глава УГКЦ зазначив, що в Галичині не існує релігійних конфліктів поміж православними та католицькими громадами. Суперечності існують там, де є дві громади і лише один храм. Доволі часто причиною конфлікту у такій ситуації стають амбіції людей з обидвох громад, які мають вплив на простих парафіян. Але це не можна вважати релігійним конфліктом.

  Ще однією темою розмови стала проблема визнання в Україні богословської освіти. Сьогодні ввечері, дорогою до Сихова, Іван Павло ІІ благословить будівлю майбутнього Українського Католицького Університету, у який згодом переросте Львівська Богословська Академія. Саме Святий Престол у 1998 році визнав Академію. Сьогоднішня посвята повинна спонукати цивільну владу. Допоки богословська освіта не буде визнана державою, говорити, що ми є християнською країною, не зовсім вірно.

  Передбачається, що завтра у Львові з журналістами зустрінеться офіційний речник Святішого Отця Йоаким Наварро Валз.

© The Ukrainian Greek Catholic Church, 2001 © Web design and programming - TRC Web Team, 2001
Support - Oleh Kuzo, 2001-2006, 2011
All rights reserved.